Škola primenjenih umetnosti
  INFO    UPIS    UČENICI    AKTIVNOSTI    GALERIJA    ŠKOLA    KONTAKT  Obrazovni profil KONZERVATOR KULTURNIH DOBARA 

Učenici na ovom obrazovnom profilu uče pozlaćivanje svim vrstama pozlate (tečna pozlata, šlag-metal, zlatni listići...) na svim vrstama nosioca (drvo, metal, staklo, papir, platno...) uz pomoć odgovarajućih ''lepkova'' (uljani i vodeni mikstion, beli luk, špiritus...). Pored toga, rade i na restauraciji starih pozlata i predmeta, crtaju i slikaju tehnikama starih majstora, uče pripremanje i nanošenje različitih preparatura na drvene i platnene nosioce, a sve to u cilju sticanja iskustva i sigurnosti, da bi se kasnije, bez problema, posvetili usavršavanju i rešavanju raznih likovnih problema.
Može se reći da je pozlatarski zanat star 7000 godina, jer toliko dugo ljudi predmetima daju veću vrednost presvlačenjem finim slojevima zlata.
Za pozlaćivanje su znali Egipćani, Hebrejci, Grci, Rimljani, a posebno ikonografsko značenje dobija u srednjovekovnom crkvenom slikarstvu, kao simbol svetlosti i svetosti. Oko 1500. god. u Zapadnoj umetnosti nestaje zlata, dok se u Istočnoj Evropi održala sve do naših dana.
Pozlatarski zanat traži veliko iskustvo, staloženost, disciplinu i rutinu.

Nastava se odvija u konzervatorskom kabinetu, koji je prilagođen zahtevima profila, kako u obrazovno-vaspitnom, tako i u praktičnom, zanatskom smislu.


www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs www.spu.edu.rs


::: home ::: webmail ::: contact :::
School of Applied Arts